Wortelkanaal behandeling

De wortelkanaalbehandeling is een van de meest gevreesde behandelingen en veel mensen zullen er dan ook spontaan de rillingen van krijgen. Toch stelt deze behandeling in de praktijk vaak minder voor dan gedacht: dankzij verdoving en adequaat handelen is een wortelkanaalbehandeling zelden pijnlijk. Bij Kesseler Lock snappen we dat zo’n wortelkanaalbehandeling toch spannend kan zijn. Het laatste dat we willen is dat u met een vervelend gevoel de praktijk verlaat, dus doen we alles op uw tempo en nemen we voor iedere klant uitgebreid de tijd. 

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Binnenin de wortels van uw tanden bevinden zich zenuwen en bloedvaten die kunnen gaan ontsteken, bijvoorbeeld als gevolg van ernstig tandbederf (cariës) of een harde klap op de tand of kies. De ontsteking zorgt voor hevige pijn of zelfs het afsterven van de zenuw. Om de ontsteking (en dus de pijn) weg te nemen wordt de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd, waarbij de tandarts de binnenkant van de wortels grondig reinigt en ontsmet en daarna weer opvult om nieuwe ontstekingen te voorkomen.

Wortelkanaalbehandeling: hoe gaat dat?

Als u precies weet wat u kunt verwachten, zorgt dat voor rust. Daarom nemen we elke stap van de wortelkanaalbehandeling uitgebreid met u door – zowel voorafgaand aan als tijdens uw behandeling indien u daar behoefte aan heeft. 

  • Tijdens een eerste consult stellen we met behulp van röntgenfoto’s een behandelplan op, waarvan u ook een begroting ontvangt. Daarna plannen we de afspraak voor de wortelkanaalbehandeling in.
  • De wortelkanaalbehandeling begint met een verdoving en het plaatsen van een speciaal rubberen lapje dat de tand of kies scheidt van de rest van het gebit. 
  • Vervolgens boort de tandarts een klein gaatje in de tand of kies, zodat hij bij het wortelkanaal kan. Dit kanaal wordt met een vijltje schoongemaakt en daarna gedesinfecteerd.
  • Tot slot worden het wortelkanaal en de opening in de tand of kies weer netjes opgevuld met speciaal vulmateriaal.