Implantaten in de onderkaak

Implantaten zijn kunstwortels: bij verlies van een tand of kies kunnen ze de functie van de wortel overnemen. Op een implantaat wordt vervolgens een kroon of kunstgebit geplaatst om het gebit te herstellen. Implantaten in de onderkaak vormen dus de basis voor een gebit zonder ruimte(s) waar een tand of kies heeft gezeten. Deze methode is al jaren dé succesvolle lange termijn oplossing bij ontbrekende tanden of kiezen.

Implantaten in de onderkaak: hoe werkt dat?

Om implantaten in de onderkaak te realiseren, plaatsen wij een titanium staafje van zo’n 8 tot 16 millimeter lang in het kaakbot. Dit kaakbot groeit dan vast aan het implantaat om zo een stabiele basis te creëren. De onderkaak kent een stevige en dichte botstructuur, waardoor het genezingsproces korter duurt dan bij implantaten in de bovenkaak. Voor de onderkaak kunt u rekenen op ongeveer 2 maanden, hoewel elk gebit en dus elk genezingsproces natuurlijk uniek is. Zodra de implantaten in de onderkaak zijn vastgegroeid, kan overgegaan worden tot plaatsing van een kroon of kunstgebit. 

kronen1kronen2

Hoe verloopt de behandeling

  1. Eerst wordt de diagnose gesteld: we beoordelen uw (mond)gezondheid en maken röntgenfoto’s om een compleet beeld van uw situatie te krijgen.
  2. In een volgende afspraak wordt via een snede in het tandvlees het implantaat in de onderkaak geplaatst. Dit is een korte behandeling (30 tot 45 minuten) met plaatselijke verdoving. 
  3. Daarna gaat de ingroeifase in. Ondertussen maakt het tandtechnisch laboratorium afhankelijk van uw unieke situatie een kroon, brug of prothese op maat. 
  4. Als het implantaat goed vast staat in het bot wordt overgegaan tot het plaatsen van de kroon, brug of prothese (klikgebit) en kunt u het eindresultaat bewonderen. 
  5.  

Duur van het traject

Waar het gehele proces in de bovenkaak wel een half jaar kan duren, is de genezingsperiode voor implantaten in de onderkaak een stuk korter. Hierdoor duurt het gehele traject dus ook niet zo lang. In het meest optimistische scenario bent u binnen 3 maanden voorzien van uw nieuwe tand of kies. Houd er wel rekening mee dat wanneer de oude tand of kies eerst getrokken moet worden, bijvoorbeeld omdat deze door tandbederf of ontstekingen niet meer te redden is, dan moet ook dit eerst genezen voordat implantaten in de onderkaak geplaatst kunnen worden. Houdt u in dit geval rekening met een iets langer traject.

Wat zijn de kosten

Wanneer er implantaten in de onderkaak geplaatst worden, worden de kosten sterk bepaald door uw persoonlijke situatie. Hierbij moet rekening gehouden worden met hoeveel implantaten er nodig zijn, wat erop geplaatst wordt (kroon, brug of prothese) en welke technische werkzaamheden er nodig zijn voor de plaatsing. We bespreken tijdens de eerste afspraak een uniek behandelingsplan en dan krijgt u ook een kostenoverzicht. Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u bijvoorbeeld bij de verzekeraar informeren voor welke kosten u verzekerd bent.