Implantaten in de bovenkaak

Een implantaat is een kunstwortel die de functie van de wortel overneemt bij verlies van de tand of kies. Dankzij een kroon of een kunstgebit op een implantaat in de bovenkaak kan het gebit en met name het uiterlijk ervan hersteld worden. Hierdoor heeft u niet langer ruimte(s) in de bovenkaak waar de tand of kies heeft gezeten. Deze methode is al jaren dé succesvolle lange termijn oplossing bij ontbrekende tanden of kiezen.

Implantaten in de bovenkaak: hoe werkt dat?

Kiest u voor implantaten in de bovenkaak, dan plaatsen wij dit implantaat (een titanium staafje van zo’n 8 tot 16 millimeter lang) in het kaakbot. Na verloop van tijd zal het bot vastgroeien aan het implantaat. Omdat de bovenkaak brozer en poreuzer is neemt dit proces meer tijd in beslag dan bij een implantaat in de onderkaak: deze kent namelijk een veel stevigere en dichtere botstructuur. Een genezingsproces van vijf tot acht maanden is voor de bovenkaak dus helemaal niet gek, hoewel elk gebit (en dus elk genezingsproces) natuurlijk uniek is. Zijn de implantaten helemaal vastgegroeid, dan vormt dit de basis om een kunstgebit op vast te klikken of om een kroon op te plaatsen.
kronen1kronen2

Hoe verloopt de behandeling

  1. Eerst wordt de diagnose gesteld: we beoordelen uw (mond)gezondheid en maken röntgenfoto’s om een compleet beeld van uw situatie te krijgen.
  2. In een volgende afspraak wordt via een snede in het tandvlees het implantaat in de bovenkaak geplaatst. Dit is een korte behandeling (30 tot 90 minuten) met plaatselijke verdoving. 
  3. Daarna gaat de ingroeifase in. Ondertussen maakt het tandtechnisch laboratorium afhankelijk van uw unieke situatie een kroon, brug of prothese op maat. 
  4. Als het implantaat goed vast staat in het bot wordt overgegaan tot het plaatsen van de kroon, brug of prothese (klikgebit) en kunt u het eindresultaat bewonderen. 

 

Duur van het traject

Vergis u niet: van begin tot eind kan het plaatsen van implantaten in de bovenkaak een lang traject zijn. Afhankelijk van de genezingsperiode is een half jaar tot een jaar voor de bovenkaak helemaal niet gek. Moet er bovendien eerst nog een tand of kies getrokken worden, bijvoorbeeld omdat deze door tandbederf of ontstekingen niet meer te redden is, dan moet ook dit eerst genezen voordat implantaten in de bovenkaak geplaatst kunnen worden. Houdt u in dit geval zeker rekening met een traject van een jaar of langer.

Wat zijn de kosten

Het plaatsen van implantaten in de bovenkaak is een zeer persoonlijke behandeling, waardoor de kosten ook afhankelijk zijn van de unieke situatie. Factoren zoals het aantal implantaten, wat erop geplaatst wordt (kroon, brug of prothese?) en de daartoe benodigde technische werkzaamheden bepalen hoeveel implantaten in de bovenkaak kosten. In uw eerste consult ontvangt u daarom altijd een behandelingsplan en een kostenoverzicht. Zo weet u weet u aan toe bent en kunt u bijvoorbeeld bij de verzekeraar informeren voor welke kosten u verzekerd bent.