Chat with us, powered by LiveChat

Het melkgebit, wees er zuinig op

Ouders van kleine kinderen kunnen de meest uiteenlopende ideeën hebben over hoe een melkgebit goed en gezond gehouden kan worden. De meest opvallende misvattingen over poetsen en gaatjes zetten wij daarom voor u op een rij.

 

Een melkgebit poetsen is pas nodig wanneer alle tanden zijn doorgekomen.
Het tegenovergestelde is waar. Er kunnen door de nieuwe tanden nog steeds mineralen opgenomen worden uit speeksel en tandpasta. De hierin verwerkte fluoride maakt net doorgekomen tanden sterker.
Mijn kind vertikt het om te poetsen
Tandenpoetsen hoort het bij de dagelijkse routine, net zoals wassen, eten en slapen. Gewoon volhouden dus, zonder er een enorm drama van te maken. Vanaf een jaar of drie snappen ze het hoe en waarom van het tandenpoetsen veel beter en zal het dagelijks terugkerend ritueel meer en meer vanzelf gaan.
Elektrisch poetsen is alleen voor volwassenen.
Wanneer kinderen elektrisch poetsen leuk vinden is het een extra motivatie om dagelijks goed te poetsen. Voor een kind ermee gaat poetsen is het wel van belang uit te leggen hoe de elektrische borstel gebruikt moet worden.
Mijn kind van 5 jaar kan echt al helemaal zelf goed poetsen.
Pas rond het 10e jaar is de fijne motoriek zo goed ontwikkeld, dat een kind echt zelf goed kan poetsen met een handborstel, dus raden wij bij jongere kinderen aan goed te blijven controleren. Met een elektrische borstel kunnen kinderen iets eerder zelfstandig beginnen met poetsen, maar een extra controle kan nooit kwaad.
Mijn kind heeft een gaatje en dat komt door zijn vader, die heeft ook een slecht gebit.
Het is echt niet zo dat het krijgen van meer of minder gaatjes erfelijk bepaald is, maar eet- , drink- en poetsgewoonten binnen een gezin zijn wel overdraagbaar. Gaatjes in tanden en kiezen worden in eerste instantie veroorzaakt door de frequentie waarmee gegeten en gedronken wordt..
We snoepen helemaal niet en toch heeft mijn kind gaatjes
In bijna alle levensmiddelen zitten suikers en zuren. Als het gebit tussen de eet- en drinkmomenten genoeg tijd krijgt om te herstellen zullen er geen gaatjes komen. Als kinderen vaker dan 6 keer per dag eten of heel erg langzaam eten, zijn er voortdurend suikers en zuren in de mond en krijgt het gebit onvoldoende mogelijkheid om te herstellen. Zo komen er sneller gaatjes.
Moeten gaatjes in een melkgebit wel gevuld worden. Ze worden toch gewisseld?
Een onbehandeld gaatje in het melkgebit kan tot op het moment van wisselen blijven zitten en kan behoorlijk pijn gaan doen, en de blijvende kies die er onder zit kan dan beschadigen door de ontsteking.
Gebitkid voor ouders en kinderen
Alle informatie en eerste producten om kinderen te helpen goed te poetsen vind je in de Gebitkid. Een boekje is vooral leuk voor kinderen. Ze vinden er diverse spelletjes in met een opvoedend karakter over goed poetsen. Daarnaast een goede tandenborstel, poetstimer, mondspiegeltje, kauwgum tegen tandplak en nog veel meer. Al onze patiënten kunnen een gratis Gebitkid in onze praktijk afhalen. Deze aktie geldt zolang de voorraad gratis gebitkids strekt.
Afspraak maken?

Maandag t/m vrijdag
van 8.15 - 12.00 en
van 13.00 - 17.00 uur
op telefoonummer 020-6449921.

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen buiten deze tijden kunt u contact opnemen met Tandarts Spoed Praktijk
0900-8602.

Adresgegevens

Kliniek voor Tandheelkundige Implantologie
Egelenburg 152
1081 GK Amsterdam
The Netherlands

Meer weten? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

11 + 4 =

Meer weten? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

15 + 14 =