Gaatje vullen

Het vullen van gaatjes is één van onze dagelijkse werkzaamheden. Dit wordt uitgevoerd om de gezondheid van het gebit te herstellen en om pijn te verhelpen. Verder geven we ook een voorlichting om dit te voorkomen, aangezien het uiteraard nooit prettig is om gaatjes te krijgen. Als wij een gaatje in een beginstadium ontdekken, kan dit door goede mondhygiëne nog verdwijnen.

Een vulling is noodzakelijk wanneer een tand of kies is aangetast door cariës. Verder wordt deze werkzaamheid ook uitgevoerd wanneer er een onderdeel van de tand of kies is afgebroken. Op deze pagina geven wij informatie over hoe gaatjes te voorkomen zijn en hoe de herstelprocedure precies in zijn werking gaat.

Wat kan ik zelf doen om gaatjes te voorkomen?

Gebruik twee keer per dag een elektrische tandenborstel met fluoridetandpasta om uw tanden te poetsen. Doe dit minstens twee minuten per keer. Verder kan de mondverzorging aanzienlijk verbeterd worden door daarnaast gebruik te maken van ragers of tandenstokers. Uiteraard blijft een regelmatige controle door een tandarts erg van belang. Probeer verder het aantal momenten van zoete voeding of drinken te beperken op een dag. Het liefst niet vaker dan zes of zeven keer.

Hoe wordt een gaatje gevuld?

Allereerst wordt het aangetaste deel van tand of kies weggeslepen. Dit wordt vervolgens nog gecontroleerd, we willen niet dat er nog een klein deel van de cariës is blijven zitten. Om de vulling goed te laten hechten moet het tandoppervlak droog zijn. Voor het droogleggen gebruiken we wattenrollen en een afzuiger. Om de vulling goed te laten hechten, behandelen we de tand of kies eerst met een zuur. Vervolgens wordt er een hechtlaag aangebracht en brengen we de vulling aan. Door middel van belichting wordt dit verhard. De laatste stap is om de vulling netjes af te werken zodat de tand of kies weer vertrouwd aanvoelt.

Voor het vullen van gaatjes kan gekozen worden uit amalgaam en wit vulmateriaal. Amalgaam is een verbinding van kwik, zilver en andere metalen. Dit vulmateriaal is vooral geschikt voor het maken van grote vullingen. Er bestaan drie soorten witte vullingen:

  • Composiet
  • Compomeer
  • Glas-ionomeer

Composiet is de sterkste vulling van de drie. Glas-ionomeer en compomeer zijn gemakkelijker aan te brengen en worden veel bij kindergebitten gebruikt.

Waarom een gaatje laten vullen bij Kesseler Lock?

Onze tandartsen zijn op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en technologieën. Wij zijn nauw betrokken bij onderzoek. Wij houden ons bezig met alle facetten binnen de tandheelkunde. Hierdoor kunnen wij elke situatie goed inschatten en verhelpen. We geven lezingen in binnen- en buitenland. Onze kliniek Tandheelkundige Implantologie in Amsterdam is al twintig jaar toonaangevend. Verder beschikken we over de beste apparatuur.