Facings

Je tanden bepalen voor een belangrijk deel je uiterlijk. Verkleurde tanden, scheefstaande tanden of tanden met een minder mooie vorm kunnen met behulp van facings omgetoverd worden in een mooie tandenrij.

Wat is een facing?
Een facing is een laagje tand-kleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Er wordt vulmateriaal op de tand aangebracht, waarmee de vorm of de kleur van een tand aangepast kan worden.

Hoe lang gaat een facing mee?
Een facing gaat in de regel vijf tot tien jaar mee, soms zelfs langer. Roken en veel koffie of thee drinken werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen door bijvoorbeeld tandenknarsen of nagelbijten, maar dit is te herstellen.

Van welk materiaal worden facings gemaakt?
Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft over het algemeen minder aan een tand te worden geslepen, en zijn de kosten lager. Daar tegenover staat dat een facing van porselein minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak.

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?
Een facing van composiet wordt in één behandeling aangebracht. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt, daarom is hiervoor tweemaal een afspraak nodig.

Composiet, Kiezen van de kleur
Eerst kiezen we de juiste kleur van een facing. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar die ook gecombineerd kunnen worden.

 

Composiet, Afslijpen van de tand
Als het nodig is, wordt een heel dun laagje van het oppervlak van de tand afgeslepen. Dit maakt ruimte voor de facing. Als dit niet gebeurt, wordt de tand iets dikker.

Composiet, Vastplakken van de facing
Voordat het composiet aan de tand plakt, wordt deze met een zuur behandelt, waarna een hechtlaag volgt. Op deze laag wordt het nog zachte composiet bevestigd.

Porselein, Kiezen van de kleur
Tijdens de eerste behandeling bepalen we in overleg de juiste kleur van de facing aan de hand van een kleurenstaal. De facing wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium in deze kleur gemaakt.

Porselein, Afslijpen van de tand
Bij een facing van porselein moet bijna altijd glazuur weggeslepen worden; een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.

Porselein, Vastplakken van de facing
Tijdens de tweede behandeling wordt de facing aangebracht. Deze wordt op een hechtlaag geplakt.

facing1facing2

Hoe voelt een facing?
Misschien is het eerst even wennen, maar een facing voelt zoals een eigen tand. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Dat verdwijnt na een aantal dagen.

Kun je met een facing alles eten?

Ja, met een facing kunt je alles eten. Afgeranden wordt om op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van plakband met de tanden is af te raden.

Heeft een facing extra onderhoud nodig?
Een facing heeft geen extra onderhoud nodig, maar moet, net zoals geldt voor het gebit, goed worden schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.n.

Wat kost een facing?
Dat hangt onder meer af van het materiaal dat gebruikt wordt. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan een facing van porselein. Dit prijsverschil ontstaat onder andere door de kosten van het tandtechnisch laboratorium.