Angstbegeleiding

Bang zijn voor de tandarts is beslist niet ongewoon: u bent echt niet de enige. Ongeveer 80% van de mensen is in min of meerdere mate angstig voor een behandeling bij de tandarts, vijf tot zeven procent is zelfs heel erg bang. 

Mensen met veel angst durven soms helemaal niet meer naar de tandarts te gaan en slaan de noodzakelijke periodieke controles over, met alle gevolgen van dien. Dit is geen oplossing maar verergert het probleem juist. Omdat het tandartsbezoek lang is uitgesteld, is men vaak nóg banger om weer wel te gaan.

Wanneer angst eenmaal ontstaan is kan dit verergeren bij een bezoek aan de tandarts. Het hart gaat sneller kloppen, er kan duizeligheid ontstaan of men ligt in de stoel te trillen. 
Deze onprettige effecten kunnen ervoor zorgen dat het gevoel van angst wordt versterkt. Gelukkig is er veel aan te doen om dit gevoel van angst onder controle te krijgen.

Waar is men zoal bang voor?

  • Het snerpende geluid van de tandartsboor.
  • De verwachte pijn tijdens het boren.
  • De pijn van de prik voor de verdoving.
  • De gedachte aan een injectienaald in het tandvlees.
  • Het gevoel geen controle meer te hebben in de tandartsstoel.
  • Het onbekende van de behandeling.
  • Het gevoel een aansteller te zijn.
  • Een vergissing van de tandarts.

Onze werkwijze

Het allerbelangrijkste is een goed gesprek met de tandarts. Spreek uit dat u bang bent, vaak is een groot deel van het probleem hiermee al opgelost.

In onze praktijk is het mogelijk om meer tijd voor uw behandeling uit te trekken zodat er voldoende aandacht gegeven kan worden aan angstproblematiek. Vaak maken we een eerste afspraak waarin we alleen kijken, een foto maken en een diagnose stellen, zonder direct over te gaan op de behandeling zelf.

Met name bij angst leggen we iedere stap van een behandeling zorgvuldig uit, zowel vooraf als tijdens de behandeling. Ook leggen we uit waar alle instrumenten toe dienen. Daarnaast kunt u in een spiegel meekijken. Wanneer u weet wat we doen neemt dat veel onzekerheid en angstgevoelens weg.

In onze praktijk heerst een ontspannen, rustgevende sfeer. We beschikken over een comfortabele ruimte om het wachten op uw afspraak zo aangenaam mogelijk te maken. Ons team is daarnaast ingesteld om patiënten met een angstprobleem zoveel mogelijk op hun gemak te stellen.